Eziç Peanuts, Kuzey Kıbrıs'ın artık oturmuş restoran zinciri Eziç markasının Girne'deki en popüler şubesi. Girne'de merkeze yakın, amfi tiyatronun hemen yanında bulunuyor. Denize sıfır ve gece dış aydınlatmaları ile muhteşem bir manzarası olan Eziç Peanuts, adını aperatif olarak getirilen yer fıstıklarından alıyor. Bu yer fıstıkları ikram olarak her masaya getiriliyor. Tuzlu yer fıstıklarının dış kabuklarını, her masada olan I şeklindeki delikten atabiliyorsunuz.
Eziç Peanuts'a defalarca gitmişimdir. Hatta şuan sitede bulunan profil fotoğrafım oradaki bir akşam yemeğinden kalma. Gerçekten oturmuş ve işini iyi yapan bir restoran. Şuan değişti mi bilmiyorum ama normalde rezervasyon kabul edilmiyor. Denizin kenarındaki masalardan birisine denk gelebilirseniz çok güzel bir manzara eşliğinde yemek yiyebiliyorsunuz. Hizmet kalitesi ve servisi ile mutlu ayrılabileceğiniz bir mekan.
Günün her öğünü için ayrı ayrı gidilebilir, fakat ben en çok akşam gidilmesini öneriyorum. Çünkü hem manzara, hem günün öğününe göre yemek tercihleri açısından daha doğru bir seçim olabilir.
Tavuk Dolma
Burada yiyebileceğiniz ve kesinlikle önerdiğim tek şey tavuk dolma. Özellikle Kuzey Kıbrıs'ı ilk defa ziyaret ediyorsanız, Türkiye'de başka bir yerde bulamayacağınız tavuk dolmanın hasını burada yiyebilirsiniz. Tavuk dolmayı hemen hemen Kıbrıs'ta bulunan her restoran yapıyor, fakat aralarında en güzelini sadece bir kaç restoran becerebiliyor. Bunlardan birisi de Eziç Peanuts.
Tavuk dolma, yukarıda gözüken tabaktaki gibi geliyor. Bu porsiyon ile bir kişi çok çok rahat doyuyor. Hatta tıka basa doyuyorsunuz diyebilirim. Tavuk dolmanın yapılışında o kadar uzmanlaşmışlar ki, artık marketlere bu tavuk dolmayı paketli şekilde satıyorlar. Gerçekten de el yapımı ve restoranda yiyebileceğiniz ile aynı tavuk dolma. Dondurulmuş olarak değil, taze olarak satılıyor. Türkiye'ye dönerken bavulda alkolün yerini bile alabilir.
Peki, bu daha önce görmediğiniz yemek, nasıl bir şey? Tavuk dolma, fileto göğüs etinden yapılıyor. Önce et ezilerek geniş bir streç filme yayılıyor, sonrasında içerisine mantarlı ve bazen mısırlı beşamel sos dökülerek sıkı sıkı kapatılıyor. Sonrasında kapatılan bu et, galeta unu ile kaplanarak kızartılıyor. Detaylı tarifi internetten bulabilirsiniz.
Bu tarifi de en güzel ve lezzetli yapan yerlerden birisi Eziç Peanuts. Yanında gelen tereyağlı pirinç pilavı da ayrı bir güzel. Bu pirinç pilavı normalden beklediğinizden daha farklı bir şey sunuyor. Tane tane derler ya, benim yediğim en "tane tane" pilav buraya ait. Bu pilav ayrıca içerisinde mısır ve bezelye ile servis ediliyor. İki ayrı konu olabilecek lezzeti, aynı tabakta sunmaları da ayrı bir güzel tabii ki.
Tavuk dolmanın yanında gelen salata, her zaman taze malzemelerden yapılıyor. Patates kızartması da tavuk dolmanın yanında olmazsa olmazlardan birisi. Kısacası, normal bir restoranda 2 kişilik sayılabilecek bir porsiyonda, unutulmaz bir anı bırakıyor sizde bu tabak.
Piliç Elviro ve Limon Soslu Piliç
Burada denemenizi önereceğim diğer 2 şey, Piliç Elviro ve Limon Soslu Piliç. Kıbrıs mutfağının ve buradaki restoranların size sunduğu lezzetlerin arasında en baskın olanları genelde tavukla yapılan ana yemekler. Kıbrıs'ta tavuğun tadı da Türkiye'de üretilen tavuk etinden daha farklı. Türkiye'den gelir gelmez bu farkı anlayabiliyorsunuz, başta garip gelse de sonrasında Kıbrıs tavuğu daha lezzetli geliyor. Türkiye'de tavuk eti daha yağlı, daha hareketsiz tavuklardan yapılırken, burada genelde daha yağsız ve seri üretim şeklinde olmayan tavuklardan yapılıyor. Kıbrıs şivesinde bulli denilen tavuk, burada önemli bir yere sahip.
İşte normalde Türkiye'de bulunan seri üretim tavuklardan yapsalar, bu kadar lezzetli olmayacağını düşündüğüm 2 ana yemek, Piliç Elviro ve Limon Soslu Piliç. Bunları sadece birer kez denedim ama denediğimde gerçekten beğendim.
Piliç Elviro
Piliç Elviro aslında yapım olarak biraz tavuk dolmayı andırıyor, ama lezzeti daha farklı. Normalde tavuk dolmada sadece unla yapılan beşamel sos, burada yerini peynirli ve biberli bir beşamel sosa bırakıyor. Ayrıca şekil olarak daha farklı olan Piliç Elviro, benim deneyimime göre azıcık daha yağlı, ama tavuk dolmaya göre daha az şişkinlik hissi yapıyor.
Limon Soslu Piliç
Bu, yine yukarıda bahsettiğim gibi Türkiye'de bulunan tavuklarla yapılsa bu kadar lezzetli olacağını düşünmediğim bir yemek. Çünkü tavuk göğüs üzerine kaşar ve limonlu bir sos döküyorlar. Kıbrıs'ın akdeniz ikliminde yetişen mükemmel limonları var bu arada, ara sokaklarda bile denk gelebileceğiniz, kopardığınızda buram buram kokan limonlar. Bu limonlar, bu yemek ile bence tam yerinde bir lezzet oluşturmuş. Diğer bahsettiğim yemeklere göre bu yemek daha hafif geliyor bu arada. Ama yanlış anlaşılmasın, bu doyurucu olmadığı anlamına gelmiyor. Tavuk dolma ve piliç elviro bence normal bir öğüne göre porsiyonu çok fazla.
Genel Değerlendirme
Eziç Peanuts, gerçekten Kıbrıs'a gittiğinizde mutlaka yemek yemeniz gereken yerlerden bir tanesi. Eziç restoranlar zinciri, marketlerde müşterilerine sunduğu ürünlere kadar sabit bir lezzete sahip. Yani marketten aldığınız ürün ile restoranda yediğiniz ürün arasında çok bir fark yok. (Tabii ki de aynı koşullarda pişirilmesi şartıyla)
Yani illa tavuk dolma yemek için, Gazimağusa'ya geldiyseniz Girne'ye kadar gitmenize gerek yok, illa ki size daha yakın bir Eziç restoranı bulabilirsiniz. Lezzet konusunda eminim aynı olacaktır. Fakat zaten Girne'ye veya Lefkoşa'ya geldiyseniz, mutlaka uğramanız gereken bir yer. Tek sebebi de bence diğer restoran şubelerinden farklı olan havası, manzarası ve yer fıstığı teması.
Aslında çok lüks veya şatafatlı bir yer değil Eziç, gerçekten benim gibi insanlara tam uyumlu hizmet veren bir yer bence. Yani tabaklarda veya hizmette bir şov, gösteri falan yok. Öyle aman aman lüks bir yer değil. En sevdiğim özelliği de o zaten, yani millete şov yapmak için geleceğiniz bir mekan değil, yemek yemek için geleceğiniz bir mekan. Tabakları cidden çok fazla doyurucu, yani hatta bunu çözmeleri falan gerekiyor, öyle porsiyonları fazla. Farklı bir aperatif vs denemek istesem buna yer kalmayabiliyor. Söylerken ona göre söylemenizde fayda var.
Menüdeki fiyatlar biraz fazla gelebilir, zira ben ilk gittiğim günü hatırlıyorum, biraz fazla gelmişti. Öğrencilik yıllarımdı tabii, ama bence parasını gayet hakediyor. Kıbrıs'ın ortalama bir restoranından her zaman %20 civarı daha pahalı olduğunu söyleyebilirim. Kıbrıs ekonomisine göre abartılı değil bence, %20 daha pahalıysa emin olun %20'den daha fazla kaliteli malzeme ile hazırlanmış özenli bir tabak geliyor. Porsiyondan zaten bahsetmiştim, yani özetle doğru siparişi verirseniz mutsuz ayrılmıyorsunuz.
Genel anlamda, akşam yemeği için arkadaşlarla veya eşinizle, dostunuzla gidebileceğiniz bir mekan. Hizmet kalitesi, yemeklerin lezzeti ile öne çıkan, şov yapmak yerine lezzeti ve doyuruculuğu tercih etmiş bir kurumun şubesi. 15 kasım günü öğleden sonra denk gelirseniz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayramında yapılan özel Solotürk F-16 gösterisini de çok muhteşem bir yerden izleyebilirsiniz.