İntiba Döner, aslında çok zincir olarak değerlendirilebilecek bir restoran değildi. Çok öncesinde hatırladığım kadarıyla tek restoran olarak başladılar. Yavaş yavaş zincir restoran şekline dönüştüler diye biliyorum. Yanlış olabilir, ama çok zincir restoran havası vermedikleri gibi bir gerçek var ortada. Ben yıllardan beri ailemle gidiyorum, fakat son olarak dün, değerlendirmek üzere gittim.
Gerçekten ilgili garsonları bir çok yerde görmediğiniz özeni gösteriyorlar. İntiba Döner'in Kartal şubesi uzun zamandır burada. Hiç hizmet kalitesinin düştüğü bir dönem hatırlamıyorum doğrusu. Yani bu konuda tebrik etmek gerektiğini düşünüyorum. Çizgisini bozmadan ilerliyor denebilir. Restoranda çok eskiden beri komi - garson şeklinde hizmet veriliyor. Herkesin görevi belli, siparişler servis asansörü ile hızlı şekilde çıkarılıyor.
Restoran genelde kalabalık olabiliyor. Bazen pazar günleri üst katlarda yer bulamayabiliyorsunuz. Yazın açık bahçesi olduğu için biraz daha rahatlıyor ama genelde üst katlarda pazar günü bir akşam yemeği için beklemeniz mümkün. Fakat alt katların bir farkı yok, üst katında sadece pencere yanı olduğu için bir tık daha ferah hissettiriyor.
İntiba Döner'in en sevdiğim yanı, masraftan ve emekten kaçınmıyor oluşu. Yani masanıza gelen salata, patates vb. yan ürünlerde bunu görebilirsiniz. Patatesler yemeğin yanına ikram olarak geliyor, bunlar hazır dondurulmuş patates değil bildiğiniz kendileri hazırlıyorlar. Salata da bu şekilde gündelik hazırlanıyor, havuç ve turp gibi çabuk bayatlayabilecek şeylerden bunu anlayabiliyorsunuz. Her şey taze ve özenle hazırlanıyor.
Ayrıca bu masraftan kaçınmıyor oluşlarına ufak bir detay eklemek istiyorum. Lavabolarında el yıkamaya en üst kata çıkmanız gerekiyor. Ben de yemek öncesinde elimi yıkamaya çıktım, kış günü dışarıdan gelmiştim ve soğuktu. Burada beni direk sıcacık akan su karşılayınca gerçekten mutlu oldum. Sanırım şofben kullanıyorlar, musluğu açtığınızda direk sıcak su akıyor, böyle detaylara dikkat etmeleri çok hoşuma gitti açıkçası.
Yemeklere gelecek olursak, burada yiyebileceğiniz en güzel şey tabii ki döner ve iskender. Ben normalde her zaman iskender söylerim, bu sefer bir farklılık yapıp pilav üstü döner söyledim.
Pilav Üstü Döner
Buranın bahsettiğim gibi en ünlü şeyi döneri. Gerçekten ustası oldukları için, direk yaprak şeklinde, (ki kendileri dalından diye tabir ediyorlar genelde) iyice kızarmış dönerleri gerçekten lezzetli. Bu konuda ustalaşmış ve yıllardır kalitesini değiştirmeyen çok çok az yer var. İntiba bunlardan birisi, kalitesini kesinlikle diğer restoranlar gibi düşürmedi.
Bu döneri ayrıca çok özenle hazırlıyorlar, kesinlikle hazır kesme aletleri falan kullanılmıyor özellikle ince olsun diye kendileri döner bıçağı ile kesiyor. Yanında getirdikleri salata, patates ve soğan biber gibi aperatiflerle tam uyumlu şekilde bir lezzeti var. Aperatif diyorum, çünkü bu tabaklar yemekten önce sıcak tandır ekmeği ile beraber geliyor.
Yalnız belirtmek istediğim bir nokta var, pilav üstü döner yerken ben sadece pilavını çok beğenmedim, kalite bakımından bir sorunu yok ama aradığım tereyağlı pilav lezzeti bu değildi. İlk defa pilavını yediğim için çok üst düzey bir şey bekliyordum belki, ondan da olabilir. Beklediğim kadar tereyağında pişmiş tane tane bir pilav değildi. Ama bunun bir sorun olduğunu düşünmüyorum.
Et Dönerden İskender
İntiba Döner'in en çok tükettiğim tabağı iskender. Çocukluğumdan beri inanılmaz güzel iskender yaptıklarını düşünüyorum. Hani et dönerleri zaten güzel, üzerine bu kalitede bir sos ve tereyağı ile buluşunca inanılmaz bir lezzet ortaya çıkıyor. İskender söylediğinizde aynen aşağıdaki tabak masaya geliyor.
Benim en çok sevdiğim tabaklardan bir tanesidir bu. Yıllardan beri de hiç değişmez siparişim. Fakat son siparişimin değişmesinin sebebi, bundan 3-4 ay önce gittiğimde yine bir iskender tabağında aradığım lezzeti eskisi kadar bulamadım. Yani aslında hazırlanış şeklinde, lezzetinde bir gariplik yoktu, fakat üzerine dökülen tereyağından olduğunu düşündüğüm bir tuzluluk vardı. Aşırı tuzlu geldi yani tadı, tereyağından mı emin değilim ama büyük ihtimalle ondan. Döneri de biraz fazla sertti, yani açıkçası bu şekilde denk geldi diye düşünüyorum, daha önce gelen tabakların hepsi kusursuzdu.
Tabii ki, benim hala iskenderi konusundaki fikrim aynı, gerçekten kaliteli bir iskender yemek istiyorsanız, burada yiyebilirsiniz. Porsiyon olarak ben 1.5 porsiyon şeklinde söyleyince doyuyorum, kişiden kişiye değişebilen bir durum. Fakat lezzet olarak iskenderi sorsalar burayı gösteririm, yalan yok.
Aperatifler ve Tandır ekmeği
Bu aslında öyle hafife alınmaması gereken bir konu. Bir restoranın içerisinde tandır olması alışılmış bir şey değil. İntiba Döner'in içerisinde bildiğiniz tandır var, bu tandırda ekmek yapıp size masaya getiriyorlar. Bu tandır ekmeği, dönerin üstündeki ekmeğe varana kadar her yerde kullanılıyor. Masanıza bittikçe sıcak şekilde servis ediliyor. Yanında şu tarz bir aperatif ile geliyor;
Bu salata, soğan ve patates için aperatif diyorum özellikle çünkü bu yemekten önce masaya geliyor ve iştahınızı açması için sıcak tandır ekmeği ile servis ediliyor. Patates söylediğim gibi hazır veya dondurulmuş değil, günlük taze hazırlanıyor. Biberleri de çok acı değil, tam yerinde yani bu yaptıkları servis.
Yıllar öncesinde yanlış hatırlamıyorsam, çok daha değişik bir aperatif servisleri vardı. Masaya peynir ve ekmek şeklinde geliyordu, peynir ve tereyağından oluşan bir aperatif tabakları vardı yani. Bu salata patates falan yemekle gelirdi diye hatırlıyorum, yanlış olabilir çok uzun zamandır bu şekilde servis yapıyorlar çünkü.
Genel Değerlendirme
Genele bakacak olursak, İntiba Döner yıllardır hizmet kalitesini bozmamış nadir restoranlardan birisi, hatta artık restoran zinciri demek gerekiyor sanırım. Başarısı devam ediyor ki, sürekli genişleyerek ilerliyorlar, her gittiğimde yeni bir şubesini görüyorum. Döner konusunda lezzetine güvenebileceğiniz, gerçekten bu işi hakkıyla yapan bir restoran, fiyatları da ona göre.
Garson - komi görev dağılımı, garsonların ilgisi, bu bahsettiğim ufak tefek detaylar konusunda gerçekten iyiler. Salaş bir mekan değil herkes işini ciddiyetle yapıyor. En ufak şeyden kaçınılmıyor, adamlar tandır ekmeği için mutfaklarına tandır yapmış zaten fazla söze gerek yok. İntiba Döner yıllardan beri gittiğimiz, bildiğimiz ve güvendiğimiz aile restoranı.
Eleştirebileceğimiz çok çok az şeyi var, hafta sonu biraz kalabalık olabiliyor, eminim ki bulundukları Kartal ilçesinde tüm ailelerin tercihidir, bu yüzden normal buluyorum. Fakat hafta içi bir sıkıntı olmuyor. İskender konusunda da gerçekten son gittiğimde bir talihsizlik yaşandığını düşünüyorum, yine de sağlık açısından da tereyağını fazla kaçırmamakta yarar var.
Emin olun, meşhur olmuş tüm restoranlar öyle zannetiğiniz gibi lezzeti ile meşhur olmuyorlar. Genelde konum, mekan tasarımı ve reklam ile öne çıkıyorlar. Çünkü daha önce de şöyle meşhur, böyle meşhur diye ne iskenderler yedim, gerçekten İntiba Döner gibi yapanını görmedim. Kalite konusunda dönerde herkesin bakıp örnek alması gereken bir restoran zinciri İntiba Döner.